Swim to Fight Cancer volgt Singel Swim Gouda op

Op 2 juli 2023 is de eerste editie van Swim to Fight Cancer Gouda als opvolger van de Goudse Singel Swims uit  2016, 2017, 2019 en 2020. Dit is een zwemevenement door de Goudse singels met als doel geld bijeen te zwemmen voor KWF kanekeronderzoek. De zwemafstanden zijn 250 meter (voor jeugd van 10 t/m 16 jaar), de ‘Geef Gouda Door 751 meter’ en 2.000 meter als langste afstand.

Deelnemers kunnen de kolossaliteit van kaasstad Gouda vanuit de singels ervaren. Ze zwemmen langs oude kaaspakhuizen, de Garenspinnerij, molen De Roode Leeuw,, De Kleischuur, de Lichtfabriek en onder eeuwenoude bruggen door. En zij zwemmen bovendien voor een goed doel: zo veel mogelijk geld inzamelen voor het Koningin Wilhelmina Fonds voor het mogelijk maken van kankeronderzoeken.
VOLG ONS via Swim to Fight Cancer | Gouda en https://www.instagram.com/swimtofightcancergouda/

Wil je meedoen? Klik dan op deze link: Love life. Fight cancer. : Doe mee

Historie Singel Swim Gouda

Het idee voor de Singel Swim Gouda is ontstaan in het najaar van 2015. Erik Huisman, Vincent Drost en Andy Koolmees stonden na één van de vrijdagtrainingen in de ’s Gravenbroekseplas thee te drinken. “Zou het niet gaaf zijn om hier een zwemwedstrijd te organiseren?” werd er gemijmerd. Een paar dagen later liep Andy langs de singel in het Houtmansplantsoen. Hij dacht terug aan vrijdag en kreeg een nog leuker idee: een zwemwedstrijd in de Goudse binnenstad organiseren. Hij begon te tekenen met behulp van www.afstandmeten.nl en had al gauw 2 leuke, mooie routes over 1 en 3 kilometer gevonden.

In oktober 2015 deed hij al vast een proefzwemtocht in de Katten- en Turfsingel, op de kant begeleid door Diana Castro Cardona. Daarna werd in Boevink Sport Stimulering een partner gevonden om de zwemwedstrijd samen op poten te zetten. Dat betekende veel werk, zoals het bijwonen van een plenaire vergadering met gemeente en hulpdiensten, materialen bestellen en huren, vrijwilligers regelen, Pr maken om deelnemers te werven etc. Maar op 11 september 2016 was de eerste editie een feit en meteen een groot succes met naar schatting 2.000 toeschouwers langs de singels en bijna 150 deelnemers.

Ervaringen van deelnemers

Hieronder vindt u een verhaal van tweevoudig deelnemer Johan uit Lekkerkerk over de Singel Swim Gouda.

De Singel Swim loopt als een rode draad door mijn Openwater zwem ontwikkeling. Twee jaar geleden op mijn 48e kreeg ik het idee om te leren zwemmen en leerde ik een groep enthousiaste mensen kennen die elke vrijdag in de Reeuwijkse Plassen zwom. Daar leerde ik de beginselen van de borstcrawl, maar nog belangrijker was dat ik de liefde voor het zwemmen en dan met name ‘Openwater zwemmen’ meekreeg! De coach van het groepje was Andy, die ook in de organisatie van de Singel Swim Gouda actief was, en hij haalde me over om met de allereerste editie mee te doen. Na twee maanden trainen zou ik de 1 kilometer echt wel uit kunnen zwemmen binnen een acceptabele tijd. Zelf vond ik het super spannend en met een bibber en grote ogen sprong ik smiddags het water in om daar 24 minuten later met een hele grote glimlach weer uit te komen. Ik was een zwemmer en dat voelde fantastisch .

Direct na de euforie had ik al een doel: trainen voor de drie kilometer tocht van volgend jaar. Het trainen betekende het volgen van een borstcrawl cursus en me aanmelden bij Triathlon vereniging TTB in Bodegraven om elke week de zwemtraining mee te doen om op die manier aan mijn techniek te sleutelen. Daarnaast uiteraard elke week buiten zwemmen zolang het kon, want uiteindelijk is dat toch wat ik het leukste vind. Twaalf maanden nadat ik mezelf een echte zwemmer vond stond ik weer bij de bekende Singel in Gouda voor de tweede editie. “Ben ik er klaar voor?”, spookte door mijn hoofd. Want drie kilometer is toch best wel een aardig eind ondanks dat ik flink had getraind… De afgelopen tijd had ik wel heel veel enthousiaste zwemmers leren kennen, dus het voelde als een warm bad met al die bekenden. Ik sprong het water in, en zo warm was het nou ook weer niet, maar verder heerlijk voor een leuke tocht.

Aangemoedigd door de vele mensen langs de kant en het gezelschap van een groep medezwemmers passeren we brug na brug en even verderop zie ik de finish al liggen. Van vorig jaar weet ik nog dat het dan nog 1 kilometer is met een lus om een boei en een boot, en ik kan warempel zelfs nog een kleine versnelling maken! Het laatste stuk is geweldig met al die support vanaf de kant en ik vlieg over het water naar de finish, het is bijna jammer dat het al weer voorbij is. Ik heb heerlijk gezwommen en kom niet echt moe uit het water na 1 uur en 3 minuten, een prima tijd maar nu wil ik meer! Volgend jaar ga ik voor de drie kilometer binnen het uur, dat zou moeten lukken met weer een jaar ervaring erbij en de kennis van het parkoers die ik dit jaar heb opgedaan. Dat vind ik zo leuk aan de Singel Swim Gouda: het is een prachtig evenement met goed zwemwater, een mooi parkoers door de pittoreske binnenstad en het enthousiaste publiek op de kant. Daarnaast is het voor mij persoonlijk zowel een uitdaging als een voldoening om hier elk jaar voor te trainen om weer een stukje beter te worden als zwemmer. Wat mij betreft staat het elk jaar in mijn agenda de komende 25 jaar.

Hieronder vindt u een verhaal van tweevoudig deelnemer Edine uit Utrecht over de Singel Swim Gouda.

2018 wordt voor mij de derde editie van de Singel Swim Gouda. Ik vind het superleuk om tijdens de Goudse Singelloop over de singels te rennen en tijdens de Singel Swim de singels te bekijken vanuit het water. Ik ben wel een geoefende, maar geen snelle zwemmer. Ik doe ook deze editie weer mee aan de 3 kilometer, maar finish in de categorie “senior waterslakken”. Naar verwachting zal ik er een kleine anderhalf uur over doen (afwisselend schoolslag en borstcrawl).

Ik hoop dat dit jaar zich veel mensen zullen inschrijven. Door mee te doen sponsor je automatisch Don Fredy, een stichting die zich inzet voor het verbeteren van de leefsituatie van ouderen in Honduras.

Zwemmen is heel gezond en ontspannend. Van het water in Gouda word je niet ziek!. Vrijwel iedereen kan meedoen aan het zwemmen van de 1 kilometer. Heb je tijd om wat te trainen dan raad ik de 3 kilometer van harte aan! Het enthousiasme van de toeschouwers zorgt voor een onvergetelijke tocht.