De zwemtrainingen in open water van GO!uda Sport zijn voor iedereen geschikt. Het niveau wordt individueel aangepast en we zwemmen altijd minimaal in duo’s, maar vooral in trio’s en kwartetten. We zwemmen het meest vaak in de ‘s-Gravenbroekseplas of Surfplas op vrijdag(na)middagen/vooravonden. Maar ook regelmatig in de Ringvaart tussen Moordrecht en Gouda/Nieuwerkerk aan den IJssel of in de Goudse Singels.

We oefenen onder meer op het kijken naar/oriënteren op opvallende punten. Daarna oefenen we ook op slechts kijken 1 op 15 á 20 slagen. Als er veel wind is kijken we altijd hoe we onze slaglente en manier van ademen moeten/kunnen aanpassen. Ook oefenen we met bilateraal ademen (1 op 3 of 1 op 5), zodat we de boeien of lijnen op een zwemparcours goed kunnen volgen, zowel als ze links of rechts liggen. Over boeien gesproken: ook de vaardigheid om boeien te ronden wordt aangeleerd. Andere zaken die aan bod komen zijn: welke materialen gebruik je wanneer, hoe vindt je een voor jouw geschikte plek bij een massale start, hoe verken je of je kunt aanmeren bij de finish bij een wedstrijd in een plas, hoe vindt je de juiste groep om in mee te zwemmen (en hoe kom je er in terecht?).

De zwemtrainingen worden gegeven door gediplomeerd zwemtrainer Andy Koolmees, die hier in 2015 mee begon en inmiddels ruim 60 trainingen gaf, waarvan in 2017 liefst 32. Andy won zelf twee keer een zwemwedstrijd over 1 kilometer. In 2002 in De Gouwe en in 2015 tijdens de Goudse Singels Swim. Verder won hij enkele malen triatlons in diverse leeftijdsklassen en kwam ook enkele malen als eerste uit het water bij zwemlopen en triatlons.